Netflixa robi kolejny krok w swojej misji zapobiegania udostępnianiu haseł — tym razem umożliwiając subskrybentom zdalne wylogowanie się z urządzenia. Nowa funkcja, która została uruchomiona dzisiaj, nazywa się Zarządzaj dostępem do konta i urządzeniami i daje użytkownikom możliwość łatwego wylogowania się z konta Netflix, jeśli są zalogowani gdzie indziej.
W blog ogłaszając dzisiejsze wiadomości, Netflix wprowadza tę funkcję jako aktualny dodatek skierowany do osób podróżujących na wakacje, które chcą przesyłać strumieniowo trochę świątecznej taryfy podczas wizyty u przyjaciół lub rodziny. Streamer stwierdza: „W związku z pracowitym okresem świątecznym tuż za rogiem, wielu naszych członków będzie w ruchu i ogląda Netflix, gdziekolwiek podróżują, aby zobaczyć się z rodziną i przyjaciółmi. Logowanie się na swoje konto w hotelu lub nawet w domu znajomego jest łatwe i intuicyjne, ale wiele osób zapomina się wtedy wylogować”.
Wejdź w Zarządzaj dostępem do konta i urządzeniami, która „pozwala przeglądać wszystkie ostatnie urządzenia, które przesyłały strumieniowo z Twojego konta i wylogować się z określonych urządzeń za pomocą jednego kliknięcia” według Netflix.
Netflix twierdzi, że funkcja, która będzie dostępna online, a także na iOS i Androidzie, jest „bardzo pożądana”.
Oczywiście, chociaż użytkownicy niewątpliwie chcieliby kontrolować, kto i kiedy korzysta z ich kont, ta funkcja wyraźnie przynosi również korzyści Netflix, który ostatnio pracuje nad zmniejszeniem problemu z udostępnianiem haseł.
Według Różnorodność , streamer „oszacował, że hasła są udostępniane z naruszeniem jego zasad ponad 100 milionom niepłacących gospodarstw domowych na całym świecie”, a liczba ta obejmuje ponad 30 milionów gospodarstw domowych tylko w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
Przed wdrożeniem Zarządzaj dostępem do konta i urządzeniami, Netflix wprowadził Transfer profilu w październiku, która umożliwia abonentom przeniesienie użytkowników ze swojego konta na osobne, płatne konta.